NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Pilot met Digitaal Meedoen Pakket voor 250 huishoudens

Nieuws
03 oktober 2023
Pilot met Digitaal Meedoen Pakket voor 250 huishoudens

De Alliantie Digitaal Samenleven, gemeenten, provincie Groningen, NLdigital, KPN, VodafoneZiggo en NLconnect-lid Freedom Internet starten een proef om bij 250 huishoudens de digitale kloof te verkleinen. Met het Digitaal Meedoen Pakket worden de financieel kwetsbare huishoudens voorzien van internet, een apparaat en begeleiding. De pilot gaat van start in Utrecht en Westerkwartier. Met Amsterdam worden de mogelijkheden voor een pilot verkend.

Digitale kloof

3% van de Nederlandse huishoudens heeft thuis geen vaste internetverbinding, 11% geen goedwerkend apparaat en bijna 23% ervaart uitdagingen om deel te nemen in de digitale wereld. Uit onderzoek blijkt dat er een groter verschil ontstaat tussen mensen die verbonden zijn met digitale technologie en mensen die dit onvoldoende kunnen: de digitale kloof. Om deze kloof te overbruggen, is het doel van de pilot om meer inzicht te krijgen in onderliggende problemen en oplossingen. 

De pilot zal zich specifiek richten op huishoudens die financieel kwetsbaar zijn en – in het geval van gemeente Utrecht – thuis geen vast internetabonnement hebben. Het Digitaal Meedoen Pakket voorziet de deelnemers van een laptop of tablet, een internetverbinding (tegen aangepast tarief) en ondersteuning in de buurt om vaardigheden te leren.

Aanpak pilot

De deelnemende gemeenten nodigen met elkaar in totaal 250 huishoudens uit om mee te doen op basis van hun eigen lokale minimaregelingen. 

De aanpak van de pilot verschilt per gemeente. Westerkwartier test het pakket op wijkniveau, terwijl Utrecht kiest voor een bredere werving via verschillende maatschappelijke organisaties. 

Evaluatie

De pilot loopt een jaar lang. Daarna evalueren alle deelnemende partijen de pilot. Het Centrum voor Digitale Inclusie van de Universiteit Twente zal de effecten en resultaten van de verschillende aanpakken monitoren en duiden.