NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Proef met regionaal nieuwsvenster bij Kabelnoord, CAI Harderwijk en Ziggo

Nieuws
25 maart 2019
Proef met regionaal nieuwsvenster bij Kabelnoord, CAI Harderwijk en Ziggo

NLconnect-leden Kabelnoord en CAI Harderwijk werken mee aan een unieke samenwerking tussen de publieke en regionale omroepen. Ook Ziggo doet mee met de proef. NPO 2 gaat op 1 april van start met een drie maanden durende proef voor vensterprogrammering.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) begint samen met regionale omroepen en de drie kabelbedrijven op 1 april met een proef waarbij in drie regio's een 5-minuten durend regiojournaal is te zien. Vanaf die datum is op NPO 2 op werkdagen 'Kijk op de Regio' te zien, een nieuwsblok direct na het NOS Journaal van 18.00 uur. Na afloop van de drie maanden durende proef worden de nieuwsvensters geëvalueerd en wordt de mening van het publiek gevraagd.

Kabelnoord en CAI Harderwijk

Drie maanden lang krijgen inwoners in Fryslân, Gelderland en het grootste deel van het Rijnmondgebied in Zuid-Holland een 5 minuten durend regionaal nieuwsprogramma te zien na afloop van het NOS Journaal van 18.00 uur. Abonnees van Kabelnoord zien na het NOS Journaal van 18.00 uur een vijf minuten durend nieuwsprogramma van Omrop Fryslân op NPO 2. Bij CAI Harderwijk wordt in het venster een nieuwsprogramma van Omroep Gelderland getoond. Met de vensterprogrammering wordt de regionale journalistiek dichter bij het grote publiek gebracht.

Regionaal nieuwsvenster in regeerakkoord

Alle andere kijkers die naar NPO 2 kijken, krijgen een samenvatting van het regionieuws uit het hele land te zien. De proef duurt drie maanden, Daarna wordt dit door betrokken partijen geëvalueerd. Ook wordt daarbij de mening van de kijker gevraagd. Het invoeren van een regionaal nieuwsvenster staat vermeld in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III en werd vorig jaar reeds aangekondigd.