NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Provincie Zeeland start pilot met draadloos breedband in buitengebied

Nieuws
17 juni 2015
Provincie Zeeland start pilot met draadloos breedband in buitengebied

De Provicie Zeeland gaat in samenwerking met de Gemeente Sluis, Delta, ZLTO, RECRON en Greenet een Pilot starten voor de duur van 6 maanden voor het aanbieden van draadloos breedband internet in het buitengebied van de gemeente Sluis. De provincie Zeeland trekt 40.000 euro uit voor de pilot, die voortkomt uit de Digitale Agenda voor Zeeland.

'Beperkte beschikbaarheid van internet in het buitengebied van Zeeland is inmiddels een bekend probleem. Juist op adressen waar geen kabelaansluiting van Delta ligt, is de ADSL van KPN vanwege de afstanden tot de centrales vaak onvoldoende. Voor circa 12.000 bewoners en ondernemers in het Zeeuwse buitengebied is dit een steeds groter probleem.', aldus GS van Zeeland. De Greenet / DELTA proef met draadloos internet in Zeeland vindt plaats in de omgeving van Cadzand-Bad in Zeeuws-Vlaanderen.

Vast-draadloze techniek

In juni 2014 heeft de Provincie samen met drie gemeenten, de ZLTO en de Recron een samenwerking opgestart om te onderzoeken wat technische en financieel haalbare breedbandoplossingen voor Zeeland kunnen zijn. De uitkomst is dat met draadloze technieken moderne en snelle verbindingen tot stand gebracht kunnen worden. 'Een glasvezelnetwerk is financieel onhaalbaar zonder overheidssteun van minimaal 4.000 tot 5.000,-per adres. Gezien de opgave van circa 12.000 witte adressen in het buitengebied van Zeeland is het inzetten op een glasvezelnetwerk een niet begaanbare weg', Besluit GS Zeeland pilot draadloos internet buitengebied. Met deze pilot wordt getest of de vast-draadloze techniek een oplossing is voor de vele grotere campings en vakantieparken in Zeeland.

Samenwerking Greenet en DELTA

Voor de aanleg gaan Greenet en DELTA een samenwerking aan. Greenet zal het draadloze netwerk aanleggen. De glasvezelkabel waarop het draadloze netwerk wordt aangesloten wordt geleverd door DELTA/Zeelandnet. Er doen al meer dan dertig adressen met de proef mee. De pilot staat open voor alle_ adressen van (recreatie)ondernemers, agrariërs en particulieren in een straal van 5 tot 6 kilometer rond Cadzand-Bad. De pilot stopt na zes maanden. Doel is dat de pilot daarna verder kan doorstarten als structurele dienst voor Cadzand-Bad en andere delen van Zeeland. Als de proef slaagt, betaalt het Greenet de subsidie aan de provincie terug.

UPDATE 10 juli: inmiddels zijn de eerste bedrijven aangesloten.