NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

SECT certificeert ruim 320 nieuwe telecomtechnici

Nieuws
10 januari 2023
SECT certificeert ruim 320 nieuwe telecomtechnici

De Stichting Examinering Certificering Telecom (SECT) heeft in het afgelopen jaar ruim 320 nieuwe telecomtechnici gecertificeerd. Met hun certificaat kunnen de kandidaten aantonen dat zij over de geschikte vaardigheden beschikken om het vak van telecomtechnicus vakkundig uit te oefenen. Gedurende 2022 werden ruim 700 praktijk-, theorie-, casus- en verlengingsexamens afgenomen, op meerdere examenlocaties. Ook lanceerde de stichting een certificatenregister.

Het aantal uitgereikte certificaten lag hoger dan in de voorgaande jaren. In 2020 werden door de coronapandemie aanzienlijk minder telecomprofessionals gecertificeerd. In 2021 begon een inhaalslag, met 255 uitgereikte certificaten. In 2022 groeide dit aantal dus verder door. In verband met de uitbreiding van het aantal soorten examens certificeerde SECT in 2022 de bestaande examenlocaties Hoogeveen (VodafoneZiggo) en Harderwijk (Allinq) voor het afnemen van extra examens. De verwachting is dat ook in 2023 SECT meer (nieuwe en bestaande) examenlocaties zal certificeren om aan de vraag te kunnen voldoen.

Sneltraject en certificatenregister

SECT ontwikkelde tevens een sneltraject voor het zogenaamde D3-examen. Dit examen gaat over het lokaliseren en verhelpen storingen en prestatieproblemen in het wijknet aan de hand van klantklachten en monitoren van meldingen uit de systemen. Met het traject kunnen ervaren technici versneld hun examen halen. Ook lanceerde de stichting in 2022 een certificaten-register, dat is te raadplegen via certificatendatabase.nl.

Over SECT

De Stichting Examinering Certificering Telecom (SECT) is een onafhankelijke stichting die ervoor zorgt dat telecomprofessionals die werkzaamheden uitvoeren aan glasvezel- en kabelnetwerken of aan de in-huis installatie hun kennis up-to-date houden. SECT waarborgt ook de kwaliteit van examens en opleidingen. Opleiders verspreid over heel Nederland bieden theoretische en praktische trainingen aan en het team van onafhankelijke en ervaren SECT assessoren beoordeelt de examenresultaten. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door vertegenwoordigers van VodafoneZiggo en NLconnect.