NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

SKV eerste kabelaanbieder met Ultra HD tv-zender Festival 4K

Nieuws
08 juni 2016
SKV eerste kabelaanbieder met Ultra HD tv-zender Festival 4K

Stichting Kabelnet Veendam is de eerste Nederlandse kabelprovider met een 4K zender. De Nederlandse Ultra HD-zender Festival 4K is vanaf nu als demonstratiekanaal beschikbaar voor klanten van het kabelbedrijf die beschikken over een tv-toestel dat geschikt is voor deze hoge beeld- en geluidskwaliteit in de HEVC 265 codec.

Festival 4K is een 'feel good zender'. De nadruk ligt op het bieden van de beste pop, rock, jazz, dance, musical, modern circus, opera en stadionshows. Het kanaal is bij SKV te zien via kanaal 888. De programmering bestaat op dit moment uit blokken van zes uur die achter elkaar herhaald worden. De zender wil in de loop van het jaar de programmering naar blokken van twaalf uur uitbreiden. Uiteindelijk moet er in 2017 een unieke 24-uurs programmering te zien zijn.

Ultra HD resolutie

Op het nieuwe tv-kanaal zijn muziek- en theaterevenementen te zien met een geluidskwaliteit van honderd procent Dolby Digital Audio en een volwaardige 4K Ultra HD-beeldkwaliteit, met een beeldresolutie van 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. Ultra HD (4K) tv's worden sinds 2012 verkocht. Deze nieuwe moderne televisies leveren een beeldkwaliteit die vier maal beter is dan Full-HD.

Festival 4K Nederlands initiatief

De nieuwe Ultra HD zender is een initiatief van de Nederlandse mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch. Festival 4K wordt door het Steenwijk gevestigde bedrijf Basmedia technisch gefaciliteerd. Bron en Ardesch zijn ook eigenaren van de tv-zenders TV Oranje, SchlagerTV en Nashville TV.

Bron: SK Veendam