NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

SKV verbetert beeldkwaliteit zenders

Nieuws
25 augustus 2023
SKV verbetert beeldkwaliteit zenders

Al enige tijd levert SKV, als enige in Nederland, de HD-sportkanalen van Eurosport en ESPN in HBR met een bandbreedte van rond de 25 Mbps per kanaal. Sinds vorige week zijn daar de zenders Discovery, TLC en Investigation Discovery bijgekomen. Deze zenders zijn via het DVB-C signaal beschikbaar.

SKV biedt betere beeldkwaliteit dan landelijke providers. Standaard is de bandbreedte bij HD-zenders die vanuit de Media Gateway worden geleverd ongeveer 12 - 15 Mbps. Met de hogere bandbreedte van 25 Mbps is het beeld zichtbaar beter wat vooral te zien is bij snelle beeldwisselingen.

Bij sportzenders waar veel snelle beeldwisselingen voorkomen is het beeld scherper en vloeiender wat een betere kijkervaring oplevert. Er is voldoende bandbreedte beschikbaar op het DVB-C platform omdat SKV zijn hele netwerk verglaasd heeft. Het signaal voor data en het signaal voor DVB-C worden beide via het glasvezelnetwerk doorgegeven en zijn van elkaar gescheiden, dit in tegenstelling tot COAX waarbij het frequentiespectrum verdeeld moet worden tussen data en RTV.

Steeds meer TV-zenders stoppen met het aanbieden in SD-kwaliteit en geven deze alleen nog maar in HD door. SKV geeft, indien beschikbaar, alle zenders zowel in SD- als in HD-kwaliteit door. Door het verdwijnen van de zenders in SD-kwaliteit komt er steeds meer bandbreedte vrij. Naast het DVB-C signaal geeft SKV ook nog 23 analoge TV-zenders en 33 analoge radiozenders door.