NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Stille nacht: Nederlanders bellen ruim 70% minder tijdens kerst

Nieuws
27 december 2022
Stille nacht: Nederlanders bellen ruim 70% minder tijdens kerst

Cijfers van T-Mobile lieten op eerste kerstdag 2022 een daling zien van ruim 70% in het aantal belletjes dat werd gepleegd ten opzichte van het aantal op een reguliere dag. Hoewel overduidelijk minder mensen bellen op eerste kerstdag, is de daling in dataverbruik lichter, namelijk 10% ten opzichte van een reguliere dag. Nederlanders gebruiken hun telefoon ook minder tijdens andere feestdagen, zoals Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. Toch blijft eerste kerstdag de stilste dag van het jaar 2022 op het netwerk van T-Mobile.

“Dagelijks zorgen we ervoor dat een enorme hoeveelheid aan data in goede banen wordt geleid. We verbinden elke dag miljoenen mensen met elkaar, dat is de kern van wat we doen. Maar we vinden het mooi om te zien dat Kerst een moment is om de telefoon wat vaker weg te leggen en meer oog te hebben voor elkaar. Met verschillende initiatieven – waaronder de samenwerking met Stichting Join Us en de Laak lunch bij ons op kantoor in december – stimuleren we jong en oud het hele jaar door om niet alleen via hun scherm, maar ook in het echt met elkaar in contact te staan. Immers, onder jongeren en ouderen speelt eenzaamheid nog steeds. Het is mooi om te zien dat het met kerst al een algemeen goed lijkt te zijn om extra oog te hebben voor eenzaamheid in de maatschappij.” zegt Tisha van Lammeren, Chief Commercial Officer van T-Mobile Nederland.

Terugkerende trend

Al jaren ziet T-Mobile Nederland dat Nederlanders hun telefoon minder gebruiken tijdens eerste kerstdag. Dit was niet alleen in 2022 het geval. De afgelopen jaren is deze trend duidelijk zichtbaar. Zo werden er in 2019, 2020 en 2021 ook ongeveer 70% minder belletjes gepleegd en gebruikte men toen ook gemiddeld 10% minder mobiele data ten opzichte van een reguliere dag. Op tweede kerstdag is er een daling te zien van 65% in het aantal telefoontjes dat wordt gepleegd ten opzichte van een reguliere dag, een iets lichtere daling dus dan op eerste kerstdag.

Andere stille dagen

Er zijn vaker stillere dagen op het netwerk van T-Mobile, maar de dip is het grootst op eerste kerstdag. In 2022 waren er ook een paar andere opvallend stille dagen. Zo gebruikten Nederlanders hun telefoon ook minder tijdens andere feestdagen, zoals Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. Op deze dagen gebruikten Nederlanders hun telefoon gemiddeld 50% minder om te bellen dan op een reguliere dag. Toch spant eerste kerstdag de kroon wanneer het aankomt op minder vaak onze telefoon pakken om te bellen.