NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Vaste providers scoren goed in beperkte benchmark

Opinie
26 januari 2022
Vaste providers scoren goed in beperkte benchmark

Benchmarkorganisatie umlaut - bekend van mobiele benchmarks - analyseerde voor het eerst de vaste netwerkaansluitingen in Nederland. Het bedrijf vergeleek vier Nederlandse providers, die allen hoog scoren. Helaas ontbreken veel providers en wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen glasvezel, kabel en DSL.

Umlaut vergeleek de prestaties van slechts vier providers, middels een crowd-benchmark waarbij van juli tot en met december 2021 gedurende 24 weken bij 53.000 consumenten ruim 3 miljoen actieve en passieve samples zijn genomen, via WiFi. Hierbij is gebruik gemaakt van een proces dat op de achtergrond draait in meer dan 1000 verschillende Android apps op smartphones. Ziggo wint de benchmark, gevolgd door KPN, T-Mobile, allen met de kwalificatie 'zeer goed. Tele2 sluit de rij met een score 'goed'. Umlaut keek in haar analyse naar de down- en uploadsnelheid en naar latency op de WiFi connectie met de vaste verbinding.

Onvolledig (lokaal) beeld

Umlaut vergeleek ook de prestaties van de betreffende vier providers in enkele Nederlandse provincies, in een kennelijke poging om - zoals de onderzoeker het zelf zegt -  'de beste lokale operators te bepalen'. Door slechts te kijken naar een kleine set providers, ontbreekt echter juist een goed lokaal beeld. NLconnect betreurt dat. Mathieu Andriessen, directeur NLconnect: Er is in ons land gelukkig een groot aantal providers actief, soms op landelijke schaal, soms regionaal of lokaal. De meeste providers ontbreken in deze test, die daardoor voor de consument nogal een onvolledig beeld geeft'. 

Zo krijgt Ziggo in de provincie Utrecht het predikaat 'uitmuntend', maar zijn de providers op de glasvezelnetwerken van bijvoorbeeld DELTA Fiber en E-Fiber in deze provincie niet onderzocht.

Glasvezel en DSL op één hoop?

Hoewel een vergelijking met het buitenland ontbreekt, bevestigt het onderzoek wel dat de Nederlandse vaste breedbandnetwerken gemiddeld van goede kwaliteit zijn. Hakan Ekmen, CEO Telecommunicatie bij umlaut zegt dan ook: 'Nederlandse klanten kunnen best tevreden zijn over de gebruikerservaring van hun vaste lijn.'

Door in de test DSL en glasvezel op één hoop te gooien, vertekent het onderlinge beeld wel sterk. Ziggo wint de test met haar HFC-kabelnet, maar wordt niet vergeleken met providers op glasvezel. De metingen bij KPN en T-Mobile zijn namelijk verricht op zowel DSL als glasvezel-verbindingen en bij Tele2 waarschijnlijk is primair op DSL getest.

In een reactie zegt T-Mobile in dat kader vooral haar score op provinciaal niveau als bemoedigend te zien. "We zijn opgetogen over de waardering van onze diensten in de provincie Overijssel, waar we een stevig klantenbestand hebben op glasvezel en dus goed kunnen laten zien waartoe we in staat zijn. Wij zien de 'uitmuntende score' ook als een bewijs dat wij deze diensten ook in andere provincies kunnen aanbieden en dat wij echt het beste vaste netwerk van Nederland kunnen worden', aldus Johan van den Branden, Director Network Design bij T-Mobile.

Mobiele tests

Umlaut is vooral bekend van haar mobiele tests. Het mobiele netwerk van T-Mobile heeft deze testen van umlaut sinds 2016 maar liefst vijf keer op rij gewonnen en is daarmee het meest bekroonde mobiele netwerk van Nederland, zo ook in 2020/2021.

news/2022/11/umlaut-2022.png