NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Veiling 3,5 GHz-band voor 5G begint 25 juni

Nieuws
29 mei 2024
Veiling 3,5 GHz-band voor 5G begint 25 juni

De Nederlandse veiling van landelijke 5G-netwerken gaat beginnen op 25 juni 2024. Na de veiling kunnen mobiele operators vanaf 1 augustus 2024 de nieuwe frequenties op de 3,5 Gigahertz-band in gebruik nemen om overal in Nederland de 5G-technologie aan te bieden aan bedrijven, organisaties en consumenten. NLconnect-leden KPN, Odido en VodafoneZiggo hebben aangegeven mee te willen doen aan de veiling.

Meerrondenklokveiling

De veiling wordt uitgevoerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). De vergunningen worden verdeeld in een meerrondenklokveiling. Deelnemers bieden bij oplopende prijzen op het aantal vergunningen dat zij wensen, net zo lang tot vraag kleiner of gelijk is aan het aanbod. De totale looptijd van de vergunningen is ruim 16 jaar: tot en met 31 december 2040.

De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakt na afloop van de veiling bekend welke deelnemers (minimaal 3) landelijke frequenties voor snelle mobiele communicatie hebben verkregen. Minister Micky Adriaansens: “De aankomende veiling is een mijlpaal voor onze digitale ambities. Nederlandse bedrijven en consumenten hebben te lang op deze nieuwe landelijke 5G-netwerken moeten wachten. Terwijl ondertussen het dataverbruik sterk groeit en landen om ons heen al stappen hebben gezet. Om al die digitale bedrijfsprocessen, diensten en producten aan te kunnen, is het veilen van nieuwe mobiele frequenties in Nederland hard nodig.”

Voldoende concurrentie en ingebruiknameverplichting

Voor de veiling heeft het ministerie van EZK besloten dat deelnemende marktpartijen over maximaal 40% van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Dit gold ook bij de vorige veiling in 2020. Dat betekent dat er frequentieruimte beschikbaar is voor minimaal 3 aanbieders van openbare, snelle mobiele communicatie (5G) in de 3,5 GHz-band. Op die manier garandeert het ministerie van EZK dat er voldoende concurrentie blijft op de telecommarkt die leidt tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven. Ook geldt er een ingebruiknameverplichting voor elke vergunning.

Private 5G

Ook blijft 2x50 Megahertz (van de totale 400) in de 3,5 Gigahertz-band beschikbaar voor private, lokale 5G-netwerken. Bedrijven en andere organisaties kunnen hiermee zelf of in samenwerking virtual reality gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken aansturen. Deze 2x50 Megahertz wordt niet bij deze veiling verdeeld. Minister Micky Adriaansens (EZK) heeft eerder al regelgeving gepubliceerd met daarin onder andere de opzet en de minimumopbrengst (€ 170 miljoen) van de Nederlandse veiling.