NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

4G prima oplossing voor breedband in buitengebied

Buitengebied
09 maart 2015
4G prima oplossing voor breedband in buitengebied

Draadloos internet met 4G (LTE) is een prima oplossing voor het aansluiten van woningen in het buitengebied op breedband, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Snel mobiel internet is meestal beschikbaar op plekken waar geen snel vast internet via kabel of glasvezel is. Bovendien blijkt LTE technisch probleemloos in staat om de meeste internettoepassingen te kunnen ondersteunen, zeker wanneer wordt gekozen voor een zogenaamde 'vast draadloze' oplossing.

Volgens het Stratix onderzoek naar mobiel breedband in het buitengebied kunnen van de ruim 7,5 miljoen huishoudens in Nederland er ongeveer 196 duizend niet beschikken over een vaste internetverbinding met downloadsnelheden van tenminste 30 Mbps. Dat is minder dan 3% van alle huishoudens. LTE is voor die huishoudens meestal wel beschikbaar.

Stratix: LTE heeft potentie voor breedband buitengebied

Vooral wanneer een externe richtantenne wordt gebruikt kan LTE een sterke verbetering betekenen voor gebruikers die momenteel noodgedwongen internetten via een langzame en gebrekkige DSL-lijn. Stratix: 'Uit veldmetingen (is) gebleken dat LTE ook praktisch in staat is om een dienstenniveau te bieden dat vergelijkbaar kan zijn met snelle vaste verbindingen. (...) De mobiele LTE netwerken bieden, zeker indien een (externe) richtantenne gebruikt wordt, al snel betere down- en uploadsnelheden dan ADSL.'  4G kan volgens Stratix 'een duidelijke verbetering vormen voor gebruikers in het buitengebied die geen toegang hebben tot snel vast internet. (...) Dit betekent dat gebruikers in het buitengebied sneller kunnen e-mailen en webbrowsen, op afstand kunnen werken en gebruik kunnen maken van lage-kwaliteit streaming video toepassingen.'

Datalimieten bij mobiel 4G

Stratix vraagt wel aandacht voor een nadeel van 4G: de datalimieten van mobiele aanbieders. Anders dan vaste abonnementen kennen de huidige 4G abonnementen geen flat fee structuur waarbij onbeperkt kan worden gedownload. Met de bestaande datalimieten kunnen de kosten flink oplopen wanneer mobiel 4G wordt ingezet als alternatief voor een vaste verbinding, aldus Stratix. Dat nadeel ten opzichte van een vaste verbinding is echter niet van technische, maar van economische aard.

EZ: ook 'vaste draadloze' verbindingen

Ook kan de capaciteit van de mobiele LTE-netwerken onvoldoende zijn wanneer een groot aantal gebruikers er tegelijkertijd gebruik van zou willen maken. Dit nadeel valt echter te beslechten, zeker wanneer een LTE netwerk speciaal wordt gebouwd voor gebruikers in een buitengebied, zoals bij Greenet. Wanneer LTE op die wijze specifiek wordt ingezet voor een 'vaste' verbinding is de beschikbare capaciteit veel beter in te regelen. Ook minister Kamp van EZ wijst op 'vaste draadloze netwerken': 'bij een vaste draadloze oplossing is (...) geen sprake van gedeeld gebruik van de capaciteit met mobiele gebruikers, zoals dat bij mobiele LTE-netwerken het geval is. Kamp wil 'vaste draadloze' oplossingen daarom faciliteren.