NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Inmarsat moet 3,5 GHz band vrijmaken voor 5G

Dekking van snel internet
18 augustus 2023
Inmarsat moet 3,5 GHz band vrijmaken voor 5G

Demissionair minister Adriaansens (EZK) gaat het Nationaal Frequentieplan wijzigen om te regelen dat Inmarsat niet langer van de 3,5 GHz band gebruik mag maken. Inmarsat moet vanaf 1 februari stoppen met gebruik van de frequentie voor nooddiensten, om verder uitstel van de uitrol van 5G in deze band te voorkomen.

Inmarsat gebruikt de 3,5GHz-band voor zijn satellietstation in het Friese Burum voor communicatiediensten voor nood-, spoed- en veiligheidsverkeer. Het is de bedoeling dat Inmarsat deze dienstverlening migreert naar Griekenland en daarvoor wordt gecompenseerd. Inmiddels is in Griekenland al een nieuw satellietgrondstation gebouwd en Inmarsat kreeg in maart van dit jaar al toestemming van de Griekse telecomautoriteiten om tot 31 december 2027 de 3,5GHz-band te kunnen gebruiken. Deze Griekse vergunning kan met nog eens vijf jaar worden verlengd, maar Inmarsat wilde nu al de garantie dat tot eind 2032 gebruik kan worden gemaakt. Die garantie konden de Grieken nog niet geven. Zonder die garantie vindt Inmarsat dat het onvoldoende zekerheid heeft om te migreren naar Griekenland en de band in Nederland te verlaten. 

Ontwerpbesluit

De minister informeerde de Tweede Kamer over de voortgang van de gesprekken met Inmarsat en de Griekse overheid hierover. Zij is het niet met Inmarsat eens en bereidt nu een wijziging van het Nationaal Frequentieplan voor. ‘Het ontbreken van overeenstemming kan er niet toe leiden dat de implementatie van de uitrol van 5G in Nederland voor onbepaalde tijd moet worden uitgesteld.’, aldus de minister. Een ontwerpbesluit zal nu zo snel mogelijk in consultatie worden gebracht.