NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

5G Fixed-Wireless aanbieder Geuzenet ziet flinke groei in aantal vaste contracten

Nieuws
07 februari 2024
5G Fixed-Wireless aanbieder Geuzenet ziet flinke groei in aantal vaste contracten

Geuzenet, de marktleider op het gebied van zakelijke 5G Fixed-Wireless Access (FWA) oplossingen zag het aantal langetermijncontracten in 2023 met 21% toenemen ten opzichte van het jaar er voor. De totale omzet van Geuzenet steeg met 5% in 2023. De Groot- en Detailhandel markt was met 19% de grootste afzetmarkt voor Geuzenet, terwijl de sectoren Overheid en Onderwijs in 2023 het snelst groeiden. De eerste installaties via Duitse partners in Hamburg, Aachen en het Ruhrgebied werden in 2023 succesvol afgerond.

Jeroen Meuleman, Directeur van Geuzenet: "De koers die we in 2022 hebben ingezet, gericht op meer langdurige klant- en partnerrelaties, vertaalt zich nu in onze cijfers voor 2023.” Het aantal vaste contracten is in het afgelopen jaar met 21% toegenomen. Dit is te danken aan de groeiende acceptatie van zakelijk 5G voor bedrijfskritische internet en de opkomst van Back-up over Fixed-Wireless verbindingen. Hoewel de vraag naar tijdelijke verbindingen significant blijft, is het percentage vaste contracten op het totaal naar 72% gestegen.

Spectaculaire groei van Back-up verbindingen

De sterke groei in het aantal geïnstalleerde Fixed-Wireless back-up verbindingen zette zich in 2023 voort, waarbij het bijna verdubbelde. Jeroen: "We zijn bijzonder verheugd met de flinke groei van onze back-up producten en diensten. De mogelijke schade door calamiteiten op de vaste verbinding staat in geen verhouding tot de geringe investering in een 5G Zakelijke Back-up. Organisaties kiezen dan ook steeds vaker voor een 5G-oplossing als redundante verbinding, naast de vaste lijn. Het biedt onze partners tevens een praktische propositie om extra toegevoegde waarde te bieden aan hun bestaande en nieuwe klanten."

Toename in Overheid en Bouwsectoren

In 2023 zag Geuzenet een aanzienlijke toename van het aantal contracten in het Openbaar Bestuur en Overheidsdiensten, waaronder tijdelijke en permanente opvangcentra. Ook de sectoren Onderwijs (grote scholengemeenschappen) en Industrie lieten aanzienlijke groei zien. In 2023 waren de top drie branches Groot- en detailhandel (19%), Industrie (11%), en Advisering en Zakelijke Dienstverlening (11%). Jeroen: "Hoewel de omzetstijging in de bouwnijverheid nog enigszins achterblijft op de prognose, zien we daar potentie. De toenemende digitalisering in die branche vergroot de vraag naar goede en flexibele verbindingen op de bouwplaats." 5G - Een Fixed-Wireless Accelerator De komst van 5G heeft een positieve invloed op de groei van Fixed-Wireless verbindingen. Jeroen: “De grotere beschikbaarheid, verwachte gigabyte-snelheden en capaciteit stellen Geuzenet in staat om oplossingen op meer locaties en bij een breder scala aan organisaties te implementeren.” Met het oog op de geplande uitrol na de komende frequentieveiling investeert Geuzenet nu al in nieuwe technologieën, zoals de nieuwste generatie 5G-outdoor units. Geuzenet doet daar momenteel ervaring mee op in Duitsland. Klanten die deze nieuwe units in gebruik hebben, ervaren direct een capaciteitsvergroting zodra de nieuwe frequentiebanden in gebruik worden genomen. Bestaande klanten kunnen tijdelijk tegen aantrekkelijke voorwaarden de overstap maken.

Eerste projecten voor Duitse klanten

Geuzenet levert momenteel al verbindingen in veel landen in Europa voor Nederlandse klanten met buitenlandse vestigingen. In 2023 is Geuzenet gestart met het verwerven van partners in de Duitse markt. In 2023 heeft het met 6 partners contracten afgesloten en de eerste projecten zijn van start gegaan. Jeroen: "De potentie voor 5G Fixed-Wireless connectiviteit in Duitsland is aanzienlijk groter vanwege de achterlopende verglazing. We werken momenteel hard aan het opbouwen van vertrouwen bij partners en eindgebruikers over de inzet van 5G Fixed-Wireless voor bedrijfskritische omgevingen. Dit is in Nederland nauwelijks meer een discussie. De in 2023 gerealiseerde projecten zullen zeer zeker bijdragen aan de marktacceptatie en groei bij onze Oosterburen."

Belang van Partners

Het partnerkanaal blijft essentieel voor Geuzenet, waarbij ruim 80 procent van de omzet via dit kanaal wordt gegenereerd. "In 2023 groeide het aantal nieuwe partners in Nederland met 12 en in Duitsland met 6. Waaronder een aantal grote Nederlandse ICT-partijen, die Geuzenet proposities integreren in hun aanbod naar de markt. Toch ligt de focus in 2024 niet meer op snelle groei van het aantal partners. Jeroen: "In Nederland willen we inzetten op betere samenwerking met bestaande partners op het gebied van marketing, sales, services en technische ondersteuning. Daarnaast denken we mee over nieuwe businessmodellen en toepassingen. Wel blijven we gericht zoeken naar nieuwe partners die geografisch of qua industrie een bredere dekking bieden.”