NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

EZ: breedbandnetwerken klaar voor cloud computing

Nieuws
15 maart 2012
EZ: breedbandnetwerken klaar voor cloud computing

Nederland heeft één van 's werelds grootste internetknooppunten en is al jaren koploper in breedbandaansluitingen. Door die goede breedbandige infrastructuur hebben afnemers van clouddiensten niet of nauwelijks belemmeringen als het gaat om hun internetsnelheid. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I).

Cloud computing

Diverse marktonderzoeken wijzen op een evolutionaire groei van Cloud Computing de komende jaren. Deze groei komt mede voort uit een aantal trends waarmee Cloud Computing nauw verweven is zoals Het Nieuwe Werken, keteninformatisering, consumerization en schaarste aan IT- experts. Dankzij Cloud Computing kunnen ondernemers besparen op de kosten van ICT. Vooral MKB-ondernemers kunnen zo eenvoudig en relatief goedkoop beschikken over de modernste technologie.

Beveiliging en controle

Met Cloud Computing kun je zonder rompslomp via computernetwerken gebruik maken van ICT toepassingen. Zo kunnen startende ondernemers via de Cloud veel sneller en goedkoper emaildiensten en opslag van data regelen dan zelf een server aan te schaffen en te onderhouden. Het gebruik van Cloud Computing heeft ook nadelen. Zo moet er meer duidelijkheid komen over de beveiliging van en controle over data via de Cloud. Daarnaast bestaan er zorgen over de leveringszekerheid van bepaalde diensten. Minister Verhagen wil de aanbevelingen uit dit onderzoek samen met ondernemers en aanbieders van Cloud-diensten uitwerken.