NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Fonds van 15 miljoen euro voor acteurs en tekstschrijvers

Nieuws
01 december 2014
Fonds van 15 miljoen euro voor acteurs en tekstschrijvers

Makers van speelfilms en tv-programma's (regisseurs, tekstschrijvers en acteurs) kunnen in 2015 aanspraak maken op een vergoeding uit een nieuw op te richten fonds dat in totaal zo'n 15 miljoen euro in kas zal hebben. Het gaat om een vergoeding voor hun werkzaamheden bovenop het honorarium dat zij al hebben ontvangen van de producent of omroep die een speelfilm of tv-programma heeft gefinancierd.

Het fonds, dat begin 2015 officieel wordt gelanceerd, is opgezet door het RODAP, de vereniging van producenten, omroepen en distributeurs van radio en televisiezenders. Omdat de consument steeds meer bepaalt op welk apparaat tv-programma's en speelfilms wil bekijken, maakt RODAP algemene geldende afspraken met makers-organisaties over de betaling van onder meer auteursrechten.

Groeiende audiovisuele bedrijfstak

"Ik ben erg blij met de komst van dit fonds", zegt Medy van der Laan, voorzitter van RODAP. "Het is belangrijk dat in deze snel ontwikkelende digitale wereld iedereen meedeelt. Alleen als we dat met elkaar goed regelen kunnen we voor het Nederlandse publiek mooie tv-programma's en films maken. En ook de Nederlandse audiovisuele bedrijfstak laten concurreren en groeien." Tot de oprichting van het fonds is recent besloten omdat gesprekken tussen RODAP en de collectieve beheersorganisaties (Lira, Norma, Vevam) over een nieuwe regeling nog geen resultaat heeft opgeleverd. Het was de bedoeling dat vanaf 1 januari 2015 een nieuwe regeling in werking zou treden.

Vergoeding aan makers

Door het uitblijven van een regeling is nu besloten tot de oprichting van een fonds, zodat een vergoeding aan de makers van films en tv-programma niet in gevaar komt. De voorwaarden waaronder makers straks door het nieuwe fonds worden uitbetaald worden begin volgend jaar bekend gemaakt. Van der Laan: "Ik houd er vertrouwen in dat we alsnog overeenstemming weten te bereiken om te komen tot een regeling. Die recht doet aan het werk van acteurs, regisseurs en tekstschrijvers, én aan de financiële risico's en prestaties van producenten, omroepen en distributeurs. Ondertussen zorgen we ervoor dat deze makers niet eindeloos moeten wachten op geld waar ze recht op hebben." De hoogte van het bedrag dat in het fonds wordt gestort, komt overeen met het deel van de vergoeding waar met de makers-organisaties overeenstemming over is. Het fonds kan nog verder groeien, afhankelijk van de omzet die nog gerealiseerd zal worden met bepaalde televisiediensten. Het fonds zal worden gevuld door betaling van tv- en filmproducenten, omroepen (publiek en commercieel) en distributeurs (kabel, glasvezel (FttH), IPTV) die specifiek zijn gericht op het Nederlandse publiek.

Bron: RODAP