NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Geuzenet ziet omzet en datavolume stijgen, breidt uit naar Duitsland

Nieuws
14 februari 2023
Geuzenet ziet omzet en datavolume stijgen, breidt uit naar Duitsland

Geuzenet, aanbieder van 4G en 5G zakelijk internet, blijft flink doorgroeien. In 2022 nam de omzet met ruim 40% toe en het datavolume steeg met 42%. Om groei verder te versnellen heeft Geuzenet in 2022 voorbereidingen getroffen om de zakelijke activiteiten uit te breiden naar Duitsland. 

De stijging is te danken aan de toename van het aantal bedrijven en locaties dat hun applicaties naar de cloud brengt. De vraag naar hybride omgevingen, waarbij glasvezel én zakelijk 4G mobiel internet wordt gecombineerd voor fail-over scenario’s verdubbelde. Daarnaast groeit het aantal multi-locatie overeenkomsten en actieve partners.

Cloudificatie en back-up

“De vraag naar hoogwaardige en betrouwbare zakelijke mobiele verbindingen blijft toenemen, ook in Nederland waar we een hoge kabel- en glasvezeldichtheid hebben,” aldus Jeroen Meuleman, directeur van Geuzenet. “Er is simpelweg nog op heel veel plaatsen geen glasvezel of er moet te lang op worden gewacht. Daarnaast neemt door de cloudificatie van bedrijven en instellingen de vraag naar goede back-up verbindingen fors toe. In het back-upsegment zagen we een verdubbeling van het aantal orders in 2022. Het aantal graafschades of andere calamiteiten op de vaste verbinding blijft niet onaanzienlijk. De lage kosten van een hybride omgeving met vast én mobiel, in verhouding tot het mogelijke verlies aan business, claims en reputatieschade zijn voor klanten doorslaggevend om deze investering te doen.”

Steden grootste aandeel, bouw in de lift

Het datavolume door de Geuzenet-oplossingen steeg in 2022 met 42 procent. Wie denkt dat het met name de rurale gebieden zijn waar de behoefte aan 4G zakelijk internet groot is, komt bedrogen uit. Iets meer dan de helft van de oplossingen van Geuzenet staan in matig (17%), sterk (18%) tot zeer sterk (15%) verstedelijkte gebieden. Jeroen: “Een verbinding in hartje Amsterdam is geen uitzondering. Na vijf jaar kunnen we gerust concluderen dat de vraag naar 4G en 5G zakelijk internet niet meer weg zal gaan.”

De sectoren ‘Bouw’, ‘Welzijn en Zorg’ en Retail waren de grootste stijgers in 2022. De oorzaak is de toenemende bouw- en renovatieactiviteiten en de inhaalslag van de bouw als het gaat om digitalisering. Door Covid hebben zorginstellingen ontdekt hoe belangrijk het is om bewoners via een iPad contact te laten hebben met familie en vrienden. De toename in Retail is te danken aan een aantal mooie multi-locatiecontracten met grote retailers. Jeroen: “Voor 2023 verwachten we een verdere toename in de sector Vervoer en Logistiek. Deze bedrijven zoeken nu snel naar alternatieven voor glasvezel voor hun Europese warehouses in verband met hun digitalisering en robotisering.”

Internationale expansie: Duitsland

Op dit moment levert Geuzenet al in vele landen verbindingen voor Nederlandse klanten met buitenlandse vestigingen. In 2022 kwamen daar locaties in Polen, Denemarken, Finland en Roemenië bij. Het succes in Nederland heeft ook interesse gewekt bij de Oosterburen. In 2022 zijn de voorbereidingen getroffen om in 2023 de Duitse markt te betreden. Jeroen: “Het bedrijfsleven kampt daar met aanzienlijk grotere problemen met de toegang tot snel internet dan in Nederland. Het zet daar een rem op de toch al achterlopende digitalisering. Via ons kantoor in Emmen, dat we in 2022 hebben opgezet, zijn we in gesprek met het Duitse kanaal, wetgever en mobiele operators. De eerste klanten en operatorovereenkomsten verwachten dit jaar.”

Meer partners, grotere contracten

Zo’n tachtig procent van de omzet wordt via het groeiende strategisch partnerkanaal gegenereerd. Een model waar Geuzenet in 2022 weer flink extra in heeft geïnvesteerd door het aantrekken van partnermanagers, extra technische ondersteuning en managed services diensten. In 2022 mocht het 10 nieuwe strategische partners verwelkomen. Met name het aantal multi-locatie contracten dat via het netwerk is binnengekomen heeft voor extra groei gezorgd. Jeroen: ”Bedrijven en organisaties met veel locaties in binnen- en buitenland, willen één contract. Denk bijvoorbeeld aan transportbedrijven, een organisatie met natuurgebieden, een vliegtuigonderhoudsbedrijf dat op Europese luchthavens actief is of virustestlocaties. Ons model zorgt ervoor dat onze partners in het kanaal en hun klanten in één klap ontzorgd worden voor een klein, maar absoluut bedrijfskritisch element in hun digitale bedrijfsvoering.”

LEO

Onderdeel van het succes van Geuzenet zijn de goede afspraken die er in de markt zijn met een aantal vaste telecom- en infrastructuurleveranciers. Daar worden de nieuwe ontwikkelingen op technisch gebied mee besproken of veranderingen in het netwerk. Door de vertraagde uitrol 5G in Nederland van verwacht Geuzenet over twee jaar de impact hiervan op zijn bedrijfsvoering. In Duitsland daarentegen, waar men al verder is, zal het komende jaar volop ervaring mee opbouwen. Daarnaast volgt het bedrijf de ontwikkelingen op het gebied van Low Earth Orbit Satellites (LEO) zoals Elon Musk’s Starlink met interesse. Jeroen: “We zien dit absoluut niet als een concurrent, maar een mogelijkheid om met deze unieke technologie onze proposities verder kunnen uit te bouwen. Klanten kiezen voor de zekerheid en flexibiliteit van onze managed services oplossingen. Of de verbinding nu via 4G, 5G of LEO tot stand wordt gebracht vindt de klant minder relevant.”

Over Geuzenet

Geuzenet is gestart in 2017 en levert hoogwaardige zakelijke connectiviteitsoplossingen over 4G, 5G en andere mobiele varianten zoals Low Earth Orbit Satellites. Geuzenet is uitgegroeid tot de nummer 1 specialist in de Nederlandse markt en installeert en beheert bedrijfskritische connecties in binnen- en buitenland. Het sterk groeiende en gespecialiseerde bedrijf heeft vestigingen in Hoofddorp en Emmen en werkt voornamelijk via telecom- en IT-dienstverleners.