NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Highlights van ANGA COM 2019

Nieuws
07 juni 2019
Highlights van ANGA COM 2019

Met meer dan 20.000 bezoekers en 500 beursexposanten vond van 4 tot 6 juni de ANGA COM 2019 plaats. NLconnect was er als Kooperationspartner natuurlijk bij. Ook het congresprogramma over breedband en content was met 2500 bezoekers meer dan geslaagd. Een verslag van de hoogtepunten van beurs en congres, middels tweets.

Nederland goed vertegenwoordigd

De Nederlandse breedbandindustrie is innovatief en van wereldklasse. De leden van NLconnect waren dan ook uitstekend vertegenwoordigd op de beursvloer, zowel als bezoekers als met eigen beursstands!

Multi Gigabit via glasvezel en kabel

Mooi aan de ANGACOM is dat de industrie met vereende krachten werkt aan multi Gigabit verbindingen voor iedereen en dat zij daarbij volkomen technologie-agnostisch te werk gaat. Presentaties over 5G, DOCSIS 3.1 en FttH wisselden elkaar op de conferentie in hoog tempo af, waarbij eigenlijk alleen DSL niet meer echt besproken wordt.

In de praktijk zijn er meerdere technieken die multi-Gigabit snelheden kunnen leveren.

Waarbij op de conferentie veel aandacht was voor Full Duplex DOCSIS en zelf de opvolgers daarvan, die snelheden van 25 Gigabit via HFC mogelijk moeten gaan maken.

Maar natuurlijk is ook FttH de techniek waar velen naar kijken voor de Gigabit toekomst.

De oude belofte van netwerk virtualisatie lijkt daarbij ook steeds meer tractie te krijgen, met uiteenlopende kansen voor besparingen voor netwerkeigenaren.

5G, smart city en IoT

Over 5G weinig nieuws op de conferentie, wel veel hardware. Ook op draadloos vlak passeerden overigens meerdere technieken de revue, met name waar het ging over IoT, smart city toepassingen en inhuis WiFi.

Oplossingen voor de binnenhuis-situatie

NLconnect organiseerde vorige week een kennissessie over de binnenhuis-uitdagingen, met aandacht voor mesh WiFi, MoCA en goede inhuis-componenten. Deze onderwerpen kwamen natuurlijk ook uitvoerig aan bod op ANGA COM.

Televisie versus streaming 

Streaming en OTT-diensten maken veel los in de televisiewereld en waren natuurlijk onderwerp van gesprek op ANGA COM. Voor televisiedistributeurs is het zaak om de consument te blijven voorzien van de juiste content op het juiste moment en op het juiste device. Vindbaarheid en recommendation is daarbij een grote uitdaging.

De consument is bereid te betalen voor goede content en een goed TV-platform en voor goede streaming diensten. Advertising-inkomsten groeien, maar verdwijnen middels online video vooral naar de VS. Omroepen en distributeurs reageren met addressable advertising.  

TV-piraterij

Opvallend was ten slotte de toenemende aandacht voor (bestrijding van) televisie-piraterij, ook een speerpunt van NLconnect.

ANGA COM 2020

Volgend jaar zal ANGA COM 2020 plaatshebben van 12 tot 14 mei, uiteraard wederom in Keulen.