NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Nederlands kabel keurmerk inspireert Europa

Opinie
30 september 2013
Nederlands kabel keurmerk inspireert Europa

Verschillende Europese landen tonen belangstelling voor Kabel Keur, het Nederlandse kwaliteitssysteem voor televisiekabels en -connectoren in huis. Dat meldt John Derksen, spectrummanager van het Agentschap Telecom.

Het belang van de kwaliteit van binnenhuisbekabeling neemt toe. Oorzaak: overheden geven meer frequenties vrij voor mobiele toepassingen. De 800 MHz-band met 4G is daarvan het nieuwste voorbeeld. Maar zeker niet het laatste. En steeds vaker gebruiken de mobiele toepassingen dezelfde frequenties als kabeldiensten. Afhankelijk van allerlei omstandigheden kan het mobiele verkeer het
televisiesignaal dan ook verstoren.

Minder interferentie

John Derksen: "Het gebruik van goed afgeschermde binnenhuis-bekabeling verkleint de kans dat interferentie optreedt aanzienlijk. We zijn dan ook blij dat de kabelbranche, verenigd in NLkabel, de vinger aan de pols houdt en al in 2008 het initiatief nam, toen nog mede naar aanleiding van mogelijke verstoring van kabeltelevisie door Digitenne, voor een keurmerk. Sindsdien zijn hoogwaardige kabels, splitters, connectoren en versterkers in Nederland herkenbaar aan het Kabel Keur keurmerk."

Geen wettelijke eis

Parallel aan de toename van het mobiel gebruik van verschillende frequenties, groeit ook in het buitenland de bezorgdheid over mogelijke storingen. De afgelopen periode was er overleg over in Europees verband. Een wettelijke kwaliteitseis is er niet. John Derksen is daar ook geen voorstander van. "Sommige Europese collega's, waaronder Duitsland, neigen wel naar regelgeving. Vele andere landen zitten inmiddels wel op onze lijn: de consument vrij laten. Wel is het zaak goede voorlichting te geven. En daar ligt dan weer een rol voor ons."

Nederlands systeem

Het Nederlandse Kabel Keur keurmerk bestaat sinds 2008. Fabrikanten kunnen hun kabelmateriaal laten keuren bij experts van een onafhankelijk instituut. Als het materiaal voldoet aan de kwaliteitseisen mogen ze het keurmerk aanbrengen. John Derksen: "Wij zien dat deze aanpak werkt en geloven in dit systeem."

John Derksen is Spectrummanager bij Agentschap Telecom