NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Radio luisteren via de kabel populair

Nieuws
23 juli 2013
Radio luisteren via de kabel populair

De kabel blijft een zeer populair medium om radio te luisteren. Bijna tweederde van de Nederlanders die wel eens via de radio/stereo installatie naar de radio luistert, luistert dan via de kabel. Dat blijkt uit het RAB Radio platformonderzoek 2013 naar radio luisteren, dat is uitgevoerd door Intomart GfK.

Radio luisteren via de kabel: analoog, digitaal en online

Via de HFC-netwerken van de kabelbedrijven wordt op 3 manieren aan luisteraars radio doorgegeven: analoog (in de FM-band, 87–107.5 MHz), digitaal (met de DVB-C techniek) en online. Analoog worden doorgaans zo'n 30 radiozenders doorgegeven. Digitaal worden doorgaans ruim honderd radiostations doorgegeven, waaronder themazenders zonder reclame-onderbreking. Voor ontvangst van digitale radio is een settop box nodig of een voor CI+ geschikte TV. Online radio luisteren kan uiteraard via een breedband-abonnement. De kabel is de populairste manier om radio te luisteren via de radio/stereo installatie, zo blijkt uit het RAB Radio platformonderzoek 2013.

Radio vooral via radio/stereo installatie

De radio/stereo installatie wordt het meest intensief gebruikt voor het luisteren naar de radio; bijna de helft van de totale luistertijd per week wordt via de radio/stereo installatie geluisterd. Het bezit en het gebruik van de radio/stereo installatie neemt wel af ten opzichte van voorgaande jaren. Televisies, settop boxen, tablets, laptops en smartphones worden juist steeds vaker gebruikt om naar radio te luisteren.  

Aanbod van zenders en geluidskwaliteit

De radio/stereo installatie en de TV/settopbox worden het best beoordeeld, gevolgd door online radio via onder meer tablets en laptops. Op de aspecten 'geluidskwaliteit' en 'gemak' scoort de radio/stereo installatie het hoogst. Het aanbod van zenders en het gemak van het vinden van favoriete zenders wordt van de televisie/digitale settop box en bij online radio beter beoordeeld.

news/2023/01/ontvangstbronradio.png
news/2023/01/gebruikradioplatforms.png
news/2023/01/waarderingradioplatforms.png