NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

T-Mobile rolt 5G uit op de Noordzee

Nieuws
18 mei 2021
T-Mobile rolt 5G uit op de Noordzee

T-Mobile Nederland heeft met succes deelgenomen aan de veiling van de 700MHz frequentieband in het Noordzeegebied en heeft de gewenste frequenties bemachtigd voor de uitbreiding van haar landelijk dekkend 5G-netwerk naar de Noordzee. Hiermee biedt T-Mobile als enige provider in het drukste en meest bevaren gebied van de Noordzee via de 700MHz toegang tot haar state-of-the-art 5G-netwerk. Een belangrijke stap voor de snel digitaliserende sectoren in dit gebied. Zowel de pleziervaart en visserij, als in andere beroepsvaart zoals het loodswezen, de reddingsbrigade, de kustwacht en windmolenparken.

Sinds de lancering van haar landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020, biedt T-Mobile haar netwerk al aan in delen van het directe kustgebied van de Noordzee, tot en met ca. 22 kilometer uit de kust. Met de positieve uitkomst van de veiling voegt T-Mobile daar nu als eerste Nederlandse publieke provider verbinding met haar 4G en 5G netwerk over de 700MHz band aan toe, verder op de Noordzee in de economisch exclusieve zone van Nederland. Een belangrijke stap in de digitalisering van het gebied.

Booreilanden en scheepvaart

De Noordzee is een van de drukste wateren van de wereld. Als gevolg van de snelle digitalisering van sectoren, neemt de vraag naar snelle en stabiele mobiele connectiviteit er in rap tempo toe. De verwachting is dat de vraag in de komende jaren verder zal groeien. Onder andere bij offshore windmolenparken, booreilanden, scheepvaart- en havenlogistiek, maar ook voor de pleziervaart en veerdiensten. Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: "We dagen onszelf elke dag uit om kwaliteit van wereldklasse te leveren en onze klanten het beste van het beste te bieden. De uitbreiding van het T-Mobile 5G-netwerk over de 700MHz naar dit gebied is een belangrijke stap in het nog verder optimaliseren van onze service en dienstverlening voor al onze klanten. Een stap die ook verdere versnelling van de Nederlandse offshore-industrie mogelijk maakt. Met deze vergunning staat niets ons in de weg om ons state-of-the-art 5G-netwerk nog verder uit te breiden van nationale dekking op land én op zee. We stoppen niet tot iedereen verbonden is."

Veiling

De veiling van de vergunningen voor het bieden van 5G-dekking via de 700 MHz op de Noordzee, vanaf twaalf nautische mijlen uit de kust, startte op 15 april en werd afgelopen week afgerond. Vandaag maakte Agentschap Telecom de uitkomsten bekend. In de veiling werd eerst de hoeveelheid spectrum verdeeld. Vervolgens werden de posities in de band vastgesteld. Vanaf vandaag is het T-Mobile netwerk in delen van het Noordzeegebied actief, waarbij T-Mobile voor het plaatsen van antennes gebruik kan maken van een reeds bestaand en nieuw aan te leggen hoogspanningsnetwerk op zee. De door T-Mobile verkregen frequenties zijn geldig tot en met 2040.

Beste 5G-dekking

In de afgelopen jaren heeft T-Mobile veel geïnvesteerd in stabiliteit, kwaliteit en snelheid van het netwerk. Dit is ook terug te zien in de landelijke dekking die het 5G-netwerk van de telecomprovider sinds oktober biedt. Afgelopen februari werd het mobiele netwerk van de provider door benchmarkorganisatie umlaut bekroond tot beste mobiele netwerk van Nederland én wereldwijd, met de beste 5G-dekking van Nederland. T-Mobile had in alle categorieën (steden, dorpen, wegen en in de trein) van de test de hoogste dekking in Nederland. Die trend zet de provider nu voort door haar beste mobiele netwerk uit te breiden naar de Noordzee.