NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

T-Mobile zet verder in op dienstverlening op Noordzee

Nieuws
21 juni 2023
T-Mobile zet verder in op dienstverlening op Noordzee

T-Mobile zet vandaag een volgende stap in het creëren van betaalbare mobiele dienstverlening op de Noordzee voor klanten van T-Mobile, Tele2, BEN en Simpel. Door samen te werken met roamingpartner Tampnet, breidt de telecomprovider haar dienstverlening op zee verder uit. T-Mobile vergroot de bereikbaarheid van het netwerk waardoor klanten een goedkoper alternatief hebben voor de satelliet of marifoon. Verbinding via het roamingnetwerk bespaart internetgebruikers op de Noordzee duizenden euro’s per gigabyte. Voornamelijk offshore-diensten, windmolenparken en schepen, die de drukstbezochte vaarroute van Europa bevaren, profiteren van deze netwerkuitbreiding van T-Mobile.

Dankzij deze overeenkomst tussen Tampnet en T-Mobile wordt roaming op het Noordzee offshore netwerk van Tampnet voor het eerst betaalbaar voor iedereen die daar gebruik van wil maken. Thibaud Rérolle, Chief Technology Information Officer bij T-Mobile: “We dagen onszelf elke dag uit om kwaliteit van wereldklasse te leveren en onze klanten de best mogelijke netwerkervaring te bieden, waar zij zich ook bevinden. En dat voor een eerlijk en betaalbaar tarief. De uitbreiding van ons eigen netwerk op Noordzee en de samenwerking met Tampnet is een goede stap voorwaarts. Dit versnelt de ontwikkeling van bijvoorbeeld windmolenparken, maar ook de Nederlandse offshore-industrie. We stoppen niet tot iedereen verbonden is.”

Dekking op Noordzee

In 2021 won T-Mobile de veiling van de vergunningen voor het bieden van 5G-dekking via de 700 MHz op de Noordzee. Mede dankzij die vergunning heeft T-Mobile afgelopen jaar haar 4G/5G netwerk in delen van het Noordzeegebied verder uitgebreid. Dit gebeurde door het plaatsen van extra antennes op land richting de Noordzee, maar ook via uitbreiding van T-Mobile opstelpunten waarbij gebruik wordt gemaakt van de windmolenparken op zee. Nu is de T-Mobile Noordzee dienstverlening verder uitgebreid met de samenwerking en toegang tot het Tampnet offshore netwerk. Rérolle: “We zijn verheugd over de goede samenwerking met een partij als Tampnet die haar netwerk beschikbaar stelt voor deze significante verbetering van de mobiele bereikbaarheid voor alle gebruikers op flinke delen van de Noordzee.” Deze dekking is voor elke abonnee beschikbaar.

Extra interessant voor windparkontwikkelaars en zeevaarders

Goede bereikbaarheid van het netwerk tegen aantrekkelijke tarieven is onder andere essentieel voor de bouw en doorontwikkeling van windmolenparken op zee, een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van ons land. De sterke dekking, verbeterde capaciteit en betaalbare tarieven gelden voor zowel bellen als data. Iedereen heeft hier baat bij: vissers, plezierzeilers, beroepsvaart, loodswezen, de douane, Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Dat geldt ook voor de medewerkers van CrossWind (een joint-venture van Shell en Eneco) die momenteel in het gebied voor de kust van Egmond aan Zee het nieuwe windpark Hollandse Kust Noord bouwen. Bas van den Kieboom, windturbine projectengineer bij CrossWind: “Dankzij de nieuwe verbinding kunnen we het windpark sneller en efficiënter in bedrijfstellen, doordat we op onze installatieschepen voortaan beschikken over mobiel internet. Ook zal het mobiele netwerk een cruciale rol gaan spelen bij de communicatie tussen zee en land. Denk dan aan de communicatie met de Kustwacht en de KNRM bij noodgevallen tijdens werkzaamheden aan het windpark, maar ook aan de communicatie met onze windturbine experts op de vaste wal.”