NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Vrijgeven programmagegevens zorgt voor betere EPG

Nieuws
27 september 2013
Vrijgeven programmagegevens zorgt voor betere EPG

Begin 2013 trad een nieuw wettelijk regime in werking voor programmagegevens. UPC is het eerste kabelbedrijf dat er gebruik van maakt, door de elektronische programmagids (EPG) voor kijkers te verbeteren.

Voorheen konden kabelbedrijven slechts 3 dagen voor uitzending beschikken over de gegevens van Nederland 1, 2 en 3. Kijkers konden dus slechts 3 dagen voorafgaand aan de uitzending in de EPG zien welke programma's door de publieke omroep zullen worden uitgezonden. Beschikbaarheid voor een langere periode werd door de NPO geweigerd op grond van artikel 2.140 Mediawet 2008. Door een amendement van de Tweede Kamer is dat artikel komen te vervallen: voortaan rust op de publieke omroep de verplichting de gegevens vroegtijdig en tegen een redelijke vergoeding te leveren aan derden.

Tot acht dagen vooruit programma-informatie van Nederland 1, 2, en 3

Als eerste in Nederland krijgen digitale televisieklanten van UPC vanaf 1 oktober via de EPG programma-informatie van Nederland 1, 2 en 3 tot acht dagen vooruit. William Linders, Director Content van UPC: 'Klanten krijgen nu een beter overzicht in de EPG van de programma's die zij op Nederland 1, 2 en 3 kunnen verwachten. Zij kunnen zo hun televisieweek nog beter plannen. We zijn blij dat we dit in samenwerking met de NPO voor hen mogelijk hebben gemaakt.' Geen overbodige luxe, aangezien uit onderzoek blijkt dat de EPG een populaire functie is van digitale televisieplatforms is en uitgesteld kijken via de PVR toeneemt.