NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

World Economic Forum: Nederland blijft digitaal topland

Nieuws
06 juli 2016
World Economic Forum: Nederland blijft digitaal topland

Vandaag verscheen een update van de Networked Readiness Index van het World Economic Forum. Nederland blijft met een zesde plek in de top van de landen die het beste gebruik maken van digitale technologie. Nederland is volgens het WEF één van de meest geavanceerde landen als het gaat om connectiviteit en gebruik van technologie. Ook in andere recente 'digitale ranglijsten' neemt ons land een toppositie in.


Networked Readiness Index

Onder het thema 'Innovating in the Digital Economy' bekijkt het World
Economic Forum (WEF) in het Global Information Technology Report 2016 de manieren waarop de digitale revolutie zich manifesteert. Daarbij maakt het WEF gebruik van haar eigen Networked Readiness Index, waarin de economie van 139 landen wordt vergeleken op verschillende indicatoren. Vooral de impact van digitalisering op innovatie ligt in het 2016 rapport onder de loep. Zeven landen hebben grote voorsprong op de rest van de wereld als het gaat om de invloed van digitalisering op de economie en op innovatie: Finland, Zwitzerland, Zweden, Israel, Singapore, Nederland en de Verenigde Staten.


 'The Dutch population is one of the most technology savvy and connected in the world (8th for individual usage), an asset that both the government and the business sector are making good use of', volgens de WEF. Bedrijven maken bijvoorbeeld intensief gebruik van digitale technologie om hun business- en organisatiemodellen aan te passen.

State of the Internet volgens Akamai

Ook in de vorige week verschenen nieuwe ranglijst van Akamai neemt Nederland een toppositie in. Ons land bezet wereldwijd de 8e plaats waar het gaat om de gemiddelde verbindingssnelheid en de derde plaats als het gaat om verbindingen met een snelheid van 10 Mbps of meer. 

Akamai meet voor haar index de gemiddelde verbindingssnelheid waarmee unieke IP adressen in een land connectie maken met de Akamai servers. De index van Akamai geeft daarmee een goed beeld van de relatieve snelheid van een land. De index is echter geen goede indicator voor de snelheid van een consument in relatie tot het abonnement dat hij heeft. Andere indexen bieden daarvoor meer houvast. 

ICT, kennis en economie

De toppositie van ons land wordt ook bevestigd door het CBS. Uit de vorige week verschenen publicatie ICT, kennis en economie 2016 blijkt dat Nederland veel vaste internetaansluitingen kent vergeleken met andere landen. Nederland telde medio 2015 per 100 inwoners 41 vaste breedbandaansluitingen. Nederland en Denemarken zijn al geruime tijd de landen met relatief de meeste breedbandaansluitingen. 'Op 96 procent van de adressen in Nederland was begin 2015 een vaste verbinding van ten minste 30 Mbit per seconde beschikbaar. Vergeleken met andere Europese landen is de dekking van de nieuwe generatie internetverbindingen in Nederland hoog. In Frankrijk was de dekking medio 2015 bijvoorbeeld maar 45 procent; Nederland scoorde in dit onderzoek 98 procent', aldus het CBS. Binnen de gehele EU was de dekking 71 procent.

Digitale Agenda

Deze cijfers van het CBS sluiten ook mooi aan bij de data die het ministerie van EZ hanteert. In haar gisteren verschenen Digitale Agenda schrijft EZ dat van alle huishoudens in Nederland 97% toegang heeft tot een vaste internetaansluiting met een snelheid van minimaal 30 Mbps. Voor bedrijven is dat 91%. Dat kan via glasvezel, de kabel of via koper (VDSL). 'De Nederlandse netwerken voor snel internet horen daarmee tot de absolute wereldtop', aldus het ministerie.

news/2023/01/WEF-2016-2.png
news/2023/01/Akamai-state-of-the-internet-2016-640x480.png
news/2023/01/CBS-kennis-economie-2016-640x480.png