NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Mobiele dataverkeer verdrievoudigt in de komende vijf jaar

Dekking van snel internet
24 november 2023
Mobiele dataverkeer verdrievoudigt in de komende vijf jaar

Het Europese mobiele dataverkeer zal in de komende vijf jaar verdrievoudigen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de GSMA.

Volgens het jaarlijkse European Mobile Economy Report van GSMA zal het mobiele dataverkeer in Europa de komende vijf jaar bijna verdrievoudigen. De groei wordt aangewakkerd door de 4G-migratie in Midden- en Oost-Europa, de toenemende verbeteringen in de 5G-dekking en -capaciteit. 5G ontwikkelt zich naar verwachting de komende jaren sterk, met toepassingen die veel bandbreedte eisen, zoals gaming, video en AR en VR, maar ook met zakelijke toepassingen in uiteenlopende economische sectoren. In 2030 zal 5G naar verwachting 87% van alle gebruikers bereiken. 

Toegevoegde waarde

Uit het rapport blijkt dat mobiele telecom in 2022 910 miljard euro aan waarde heeft bijgedragen aan de Europese economie, oftewel 4,3% van het bbp. Tegen 2030 wordt verwacht dat de economische bijdrage van de sector 1 biljoen euro zal bedragen. GSMA verwacht dat de Europese mobiele operators tegen 2030 meer dan 198 miljard euro zullen uitgeven aan het upgraden van hun netwerken. Het hele mobiele ecosysteem was in 2022 goed voor 2,2 miljoen banen, direct of indirect. 

Steeds duurzamer

De mobiele industrie verduurzaamt ook steeds verder. Zowel operators als fabrikanten van mobiele telefoons en andere apparatuur leggen meer focus op circulariteit, de levensduur van apparaten en het gebruik van recyclebare materialen. 

knowledgebase/2023/11/The-Mobile-Economy-Europe-2023-Infographic.png
5g
5g