NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Eindhoven wordt eerste grote stad met dekkend FttH-netwerk

Nieuws
02 juli 2020
Eindhoven wordt eerste grote stad met dekkend FttH-netwerk

Vanaf september 2020 legt VolkerWessels Telecom voor Primevest Capital Partners en T-Mobile glasvezel aan in de stadsdelen Centrum, Strijp en Gestel. Als dat gedaan is hebben alle huishoudens, bedrijven en instellingen in Eindhoven de beschikking over glasvezel (99,7%). Daarmee zal Eindhoven de eerste grote stad zijn in Nederland die overal glasvezel heeft.

T- Mobile gaat over het netwerk haar diensten aanbieden voor ruim 29.000 huishoudens en 1100 mkb'ers. Hiermee is een investering gemoeid van meer dan 20 miljoen euro. Het netwerk wordt vanaf de start opengesteld voor andere partijen. Voor T-Mobile is dit de volgende stap om samen met Primevest Capital Partners dit jaar nog minstens 100.000 huishoudens in Nederland te voorzien van glasvezel.

Eindhoven als grote stad voorop

De gemeente Eindhoven is al jaren een voorloper op het gebied van digitalisering en connectiviteit. Eindhoven heeft lange traditie van inzet op het gebied van breedband, die begon rond het jaar 2000 met het Kenniswijk-experiment en inmiddels heeft geleid tot uitstekende breedband-infrastructuur in de gemeente. De stadsdelen Centrum, Strijp en Gestel, samen ruim een kwart van de stad, zijn nu nog de enige stadsdelen die geen glasvezel hebben. Wethouder Stijn Steenbakkers: "Ik ben ontzettend blij dat het consortium van T-Mobile, Primevest Capital Partners en VolkerWessels Telecom nog meer huishoudens en mkb'ers laat profiteren van snel internet. Eindhoven is straks de eerste van de vijf grote steden in Nederland die in de gehele stad glasvezel heeft. Digitalisering en een goede aansluiting is cruciaal gebleken in coronatijd voor alle mensen die thuiswerken én bedrijven en winkeliers die online hun producten aanbieden. Een snel en goed netwerk is daarbij essentieel voor onze stad en voor de continuïteit van de economie. Dit is een goed voorbeeld van anticyclisch investeren, waardoor ook lokale partijen van deze opdracht kunnen profiteren. Ik kijk ernaar uit dat de eerste schop in september in de grond gaat."

Zo snel mogelijk toegang tot glasvezel voor iedereen

CEO Søren Abildgaard van T-Mobile: "Ik ben heel trots dat we nu na Den Haag, waar we zijn gestart met de aanleg van glasvezel voor 60.000 woningen, een tweede grote stad in Nederland voorzien van razendsnel internet. Via ons netwerk zullen we ook een koppeling realiseren met de Eindhoven Fiber eXchange en de glasvezelinfrastructuur van Breedband Regio Eindhoven. Zo wordt het mogelijk een breed scala aan diensten te ontsluiten op het FttH netwerk, waaronder ook de Regionale Zorg Infrastructuur in Brabant. Mensen hebben straks toegang tot internet met een snelheid van 1 Gigabit per seconde, tegen een lage prijs."

Grote ambitie voor de komende jaren

T-Mobile huurt het glasvezelnetwerk van het Primevest Communication Infrastructure Fund (PCIF) om supersnelle internetservice te bieden aan drie stadsdelen. De aanleg van het netwerk past in het plan van T-Mobile om dit jaar samen met partner Primevest nog minstens 100.000 huishoudens in Nederland aan te sluiten op glasvezel. Sinds de zomer van 2019 levert T-Mobile al glasvezeldiensten op ca. 32.000 adressen in het Haagse stadsdeel Segbroek. Ook 25.000 huishoudens in de Haagse wijk Loosduinen worden nu voorzien van glasvezel.