NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Jaaroverzicht 2021: glasvezel-recordjaar

Nieuws
21 december 2021
Jaaroverzicht 2021: glasvezel-recordjaar

In 2021 is een recordaantal van ruim 730.000 nieuwe FttH-aansluitingen gemaakt. De verglazing van Nederland is inmiddels over de helft. Gigabit-internet werd de standaard en het EK voetbal werd in 4K uitgezonden. Het jaar stond ook in het teken van groeiend thuiswerkverkeer door corona en van verdere uitrol van 5G. 

Recordaantal nieuwe glasvezelaansluitingen

Met ruim 730.000 additionele homes passed brak de glasvezelindustrie ruimschoots haar oude record uit 2013, toen in één jaar zo'n 530.000 nieuwe aansluitingen werden gemaakt. Het nieuwe record is te danken aan grootschalige aanleg door grotere partijen als KPN, DELTA Fiber, Primevest, Open Dutch Fiber, Glaspoort en E-Fiber, maar ook kleinere partijen als SKV, Glasvezel Helmond en GlasDraad droegen hun steentje bij. Door de vele activiteiten op de glasvezelmarkt is de verglazing van Nederland sinds deze zomer voorbij de helft: in Hasselt maakte DELTA Fiber de 4 miljoenste glasvezelaansluiting van ons land. Sinds de zomer zijn er voor het eerst ook meer glasvezelabonnee's dan DSL-gebruikers. Op de consumentenmarkt voor internettoegang blijft de kabel nog wel de meestgebruikte infrastructuur.

Gigabit internet

2021 stond ook in het teken van Gigabit internet. DELTA Fiber als eerste kwam met een 8 Gigabit-abonnement via XGS-PON en maakte haar 1 Gigabit-abonnement de standaard voor glasvezelklanten. VodafoneZiggo breidde haar Gigabit-dekking verder uit. NLconnect lanceerde de postcodechecker Gigabit.nl, waar consumenten kunnen kijken of op hun adres (symmetrische) Gigabit snelheden worden aangeboden.

Datagroei door corona

Net als vorig jaar bleef corona een belangrijke factor. Tijdens de lockdowns brak het thuiswerkverkeer records. Het verkeer op de weg nam juist af. De mediaconsumptie steeg ook, vooral door meer gebruik en bezit van smart devices.

4K TV

We kijken daarbij nog steeds (veel) meer lineaire TV dan Video on Demand, al heeft de helft van de huishoudens inmiddels een videostreamingdienst. Bij streaming is 4K als een tijd gebruik, maar dit jaar kwamen ook de eerste live 4K uitzendingen, dankzij het in 4K uitgezonden EK-voetbal. De Formule 1 wordt door Ziggo Sport ook in 4K uitgezonden, maar daaraan komt een einde met de komst van Viaplay, dat in de zomer de uitzendrechten verwierf van de hoogste klasse van de autosport. 

Vaarwel oude technologie

2021 was ook het jaar waarin de industrie afscheid nam van oude technologie. Zo begon KPN met het afschakelen van het kopernetwerk in glasvezelgebieden en stopte T-Mobile met 2G voor consumenten. Ziggo zette analoge kabeltelevisie uit en begon met de afschakeling van analoge kabelradio.

5G

Op het vlak van 5G was het een wisselend jaar. De uitrol ging bij alle operators gestaag door en de Nederlandse netwerken scoorden zeer hoog op een mondiale benchmark. Maar de veiling van de 3.5 GHz frequenties wordt uitgesteld, waardoor ons land toch achterop dreigt te raken.

Coalitieakkoord

Op de valreep van het jaar kwam er een positief signaal uit Den Haag. Nadat de Tweede Kamer al een vaste commissie voor Digitale Zaken oprichtte, publiceerden VVD, D66, CDA en Christenunie na een lange formatie een coalitieakkoord met veel aandacht voor digitalisering. De coalitie wil supersnel en veilig internet in alle delen van het land. De markt heeft de schouders er dit jaar alvast onder gezet!