NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Kabelnoord legt FttH aan in buitengebied 4 Friese gemeenten

Nieuws
02 juli 2019
Kabelnoord legt FttH aan in buitengebied 4 Friese gemeenten

Kabelnoord gaat glasvezel aanleggen in het buitengebied van de gemeenten Noardeast-Fryslân, Heerenveen, Waadhoeke en Harlingen. De aanleg start nog dit jaar. Het bedrijf gaat ook verder met de aanleg in (kernen en buitengebieden van) haar 'basisgebied' Noordoost Friesland.

Kabelnoord voorziet in opdracht van de provincie Fryslân diverse buitengebieden van glasvezel. Glasvezel op het platteland is van groot belang voor de leefbaarheid. Deze internetverbinding heeft de snelheid van het licht. Alternatieven zijn vaak minder snel en stabiel en zeker niet goedkoper. In dorpskernen en steden is een snelle internetverbinding tegenwoordig vanzelfsprekend, maar voor ruim 20.000 adressen in Friesland is dit niet het geval. ,,Wij vinden dat ook díe mensen de kans moeten krijgen om mee te doen in de maatschappij'', stelt directeur Niek Geelhoed.

Heerenveen, Waadhoeke en Harlingen

Met de gemeenten Heerenveen, Waadhoeke en Harlingen is het aantal aanmeldingen ruim voldoende om met de aanleg van glasvezel te beginnen. ,,De aannemer gaat nog dit jaar van start. Bovendien gaan we na de bouwvak in overleg met dorpsbelangen een vraagbundeling in grijs gebied organiseren. Deze is erop gericht om zoveel mogelijk mensen met belangstelling voor een aansluiting nu mee te nemen bij de aanleg.'', aldus Geelhoed.

Noardeast-Fryslân

In de voormalige gemeente Ferwerderadiel (deel van de tegenwoordige gemeente Noardeast-Fryslân) is ook veel animo voor een glasvezelaansluiting in het buitengebied via Kabelnoord. Kabelnoord geeft daarom nu zekerheid en kondigt aan dat de aanleg van glasvezel in Noardeast-Fryslân met zekerheid dit jaar nog zal gaan starten. De bewoners van de witte adressen in de voormalige gemeente Ferwerderadiel kunnen zich nog zonder meerkosten aanmelden via de websites van de providers Kabelnoord, Solcon, Multifiber en Weserve.

Kabelnoord basisgebied

Kabelnoord heeft in de afgelopen jaren bijna 20.000 glasvezelaansluitingen gerealiseerd in haar basisgebied Noordoost Friesland. Vanaf 12 augustus is de rest van het eigen gebied aan de beurt. Bij woningen met een (kabel)aansluiting van Kabelnoord wordt de huidige aansluiting vervangen door glasvezel. Geheel kosteloos, voor elk perceel binnen het aansluitgebied. Eind 2021 hoopt Kabelnoord het basisgebied van een glasvezelverbinding te hebben voorzien.

Geen glasvezel van Kabelnoord in Súdwest-Fryslân

Voor Súdwest Fryslân was de sluitingsdatum van de inschrijving vervroegd naar maandag 1 juli. Het aantal aanmeldingen blijkt onvoldoende om aan te gaan leggen en Kabelnoord gaat dat dus ook niet doen. Mensen in de gemeente Súdwest-Fryslân hebben daarmee duidelijkheid. Iedereen die zich heeft opgegeven voor glasvezel bij een van de providers van Glasvezel van Kabelnoord, heeft geen verplichtingen meer en worden daarover persoonlijk geïnformeerd. Kabelnoord gaat in de gemeente Súdwest-Fryslân geen activiteiten ontplooien, tenzij andere aanbieders ook niet gaan aanleggen. In dat geval zal Kabelnoord de situatie opnieuw bekijken.