NLconnect is de branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie

Greenet biedt oplossing voor snel internet in buitengebied

Opinie
01 september 2014
Greenet biedt oplossing voor snel internet in buitengebied

Langzaam maar zeker komen er oplossingen beschikbaar voor goed en betaalbaar internet voor de zogeheten buitengebieden in Nederland. Zo ontsloot het bedrijf Greenet onlangs 200 huishoudens in het buitengebied van Dronten, de noordoostelijke hoek van Flevoland. De oplossing van Greenet bestaat uit een glasvezelkabel naar een eigen zendmast op bijvoorbeeld een kerktoren, een dak of een windmolen. De Greenet-zendmast stuurt het draadloze internetsignaal door naar kleine schotelontvangers bij woningen en bedrijven in de omgeving.

Vrijwel nergens ter wereld hebben zo veel mensen toegang tot razendsnel breedbandinternet als in Nederland. Enkele honderdduizenden bewoners van dunbevolkte buitengebieden zijn daar echter van verstoken doordat de aanleg van een kabel- of glasvezel (FttH)-aansluiting er veel te kostbaar is. En de bestaande ADSL- verbindingen zijn, door de grote afstand tussen de KPN-centrale en de huizen in het buitengebied, niet in staat om hoge snelheden te bieden. Betaalbare alternatieven waren er tot voor kort niet. Greenet brengt daar verandering in. Oprichter Frank Weening: "Bewoners van de buitengebieden ervaren het gemis van betaalbaar snel internet als steeds nijpender. Begrijpelijk. Een fatsoenlijke internetverbinding is onmisbaar tegenwoordig, zeker nu bijvoorbeeld ook allerlei overheidsdiensten zijn gedigitaliseerd."

Vraagbundeling

Greenet koopt de verbinding naar de internetbackbone in bij kabelbedrijf UPC. Zodra veertig à vijftig huishoudens binnen een straal van ongeveer vijf kilometer aangeven belangstelling te hebben voor internetabonnement kan Greenet in principe een draadloos netwerk bouwen. Greenet gebruikt daarvoor de nieuwste draadloze technologieën, waaronder LTE, en biedt een volwaardig substituut voor een vaste breedbandverbinding, zonder databundel. In het buitengebied van Dronten waar Greenet nu operationeel is, betalen de bewoners eenmalig honderd euro aansluitkosten en € 39,95 per maand voor een 30 Mbps-verbinding. Bart Heinink, de andere oprichter van Greenet: "Onze 30 Mbps down en 15 Mbps up is ook wat de abonnee echt krijgt. Er is onvoorstelbaar veel vraag. Je moet je voorstellen dat veel mensen in het buitengebied het moeten doen met een ADSL-verbinding van 4 Mbps of minder. Daar doe je tegenwoordig niet veel meer mee. Bovendien horen mensen in de buitengebieden steeds vaker dat hun ADSL-provider ermee stopt omdat die niet meer voldoende snelheid, kwaliteit of stabiliteit kan garanderen."

Geen subsidie

Greenet is een commercieel initiatief dat op geen enkele manier gesubsidieerd wordt. Het bedrijf verwacht de investeringen in de lokale netwerken binnen enkele jaren terug te verdienen. Ook minister Kamp ziet heil in de oplossing van Greenet. Hij wijst nadrukkelijk op de mogelijkheden van draadloze technieken om het buitengebied met snel internet te ontsluiten. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij deze maand: "Een belangrijk voordeel van deze draadloze initiatieven is dat de installatie goedkoper en sneller kan zijn."

Kabel of glasvezel geen alternatief

Frank Weening ziet de oplossing van Greenet als enig reëel alternatief. "Mobiele aanbieders bieden via 4G ook hoge snelheden, maar hebben vaak in het buitengebied maar een beperkte dekking. Bovendien rekenen ze af op basis van databundels waardoor ze op dit moment minder geschikt zijn als volwaardig alternatief voor een vaste lijn. Internet via de satelliet is ook duur. Bijkomend nadeel is de grote latency (vertraging). En glasvezel of kabel naar elke woning? Prima hoor, als je dat voor elkaar krijgt. Maar volgens mij kan dat alleen met heel veel overheidsgeld en als mensen vijftien jaar lang bereid zijn veel geld per maand te betalen. Nederland is uniek met het fijnmazige ondergrondse breedbandnetwerk. Maar dat betekent niet dat het haalbaar is om het overal aan te leggen. Kijk naar het buitenland. Er zijn landen genoeg waar men draadloos als meest efficiënte oplossing beschouwt. Ik vind dat je ook voor de buitengebieden van Nederland reëel moet zijn: uitgaan van het probleem en daar een realistische oplossing bij zoeken. Onze oplossing is echt niet op alle plekken in alle buitengebieden te realiseren. Maar op heel veel plaatsen wel. We zijn op tal van plekken in het land bezig met de voorbereidingen."

Frank Weening en Bart Heinink zijn de oprichters en eigenaren van Greenet.